Lieve ouder,
Je kind weigert alweer om te luisteren of barst in tranen uit om iets wat jij misschien als klein ziet. Misschien herken je wel deze gedachten: "Waarom kan het niet gewoon even makkelijk gaan? Waarom is alles zo'n strijd?"
Dit soort situaties zijn voor veel ouders frustrerend, maar vaak speelt er iets diepers bij je kind. Wanneer een kind zich niet volledig veilig voelt om zichzelf te zijn, kunnen deze reacties ontstaan.
En hier komt een belangrijk thema naar voren: rust en onvoorwaardelijke liefde.
Kinderen hebben een veilige basis nodig waarin ze voelen dat ze geliefd zijn, ongeacht hoe ze zich gedragen of wat ze voelen. Stel je voor dat je kind denkt dat het alleen gezien wordt als het “braaf” is, zich perfect gedraagt of altijd vrolijk is. Dit kan een kind het idee geven dat het zijn eigen emoties moet onderdrukken om erbij te horen. Geleidelijk leert het dat verdriet, boosheid of frustratie niet oké zijn, en dat het bepaalde gevoelens beter niet kan tonen.
Wat betekent rust voor je kind?
Rust betekent dat je kind onvoorwaardelijke liefde voelt, ongeacht zijn gedrag of emoties. Het hoeft zich niet aan te passen om verbinding met jou te behouden.
Voorbeeld: Je kind krijgt een driftbui omdat iets niet lukt. Je voelt misschien de neiging om te zeggen: “Doe niet zo lastig, stop daar mee!”. Maar wat je kind écht nodig heeft, is:
“Het is oké dat je boos bent. Ik blijf bij je tot het weer beter gaat.”
Wanneer je kind voelt dat het niet hoeft 'te werken' of zich aan te passen voor jouw liefde, ontstaat er ruimte om te ontspannen, fouten te maken waar hij uit kan leren en zichzelf te zijn. Doordat je in verbinding blijft, je kind validatie geeft op wat hij voelt, nl. ik zie dat je boos bent, voelt een kind zich gezien en veilig doordat zijn innerlijke beleving overeen stemt met de externe uiting. Kinderen leren op deze manier zichzelf te zijn, ook wanneer er onaangename gevoelens zijn zoals in het voorbeeld boosheid, die ze nog aan het ontdekken zijn bij zichzelf.
Een kind dat zijn emoties niet mag uiten, voelt zich onbegrepen en kan zichzelf steeds meer kwijtraken. Maar als jij als ouder ruimte biedt om gevoelens te laten bestaan—ook de moeilijke—geef je je kind de boodschap: “Jij bent helemaal goed zoals je bent, met al je gevoelens.”
Praktische tips om rust te creëren
Wil je minder strijd en meer verbinding? Begin met deze kleine stappen:
Geef onvoorwaardelijke liefde: Zeg regelmatig: “Ik hou van jou, wat er ook gebeurt.”.
Vermijd “time-outs” of afwijzing: Je kind mag emoties laten zien zonder bang te zijn dat jij je terugtrekt en de verbinding tussen jullie wordt verbroken. (Over time-out en straffen volgt binnenkort nog een blog, so stay tuned.)
Wees aanwezig, niet perfect: Probeer minder te “fixen” en meer te luisteren. Vaak is het genoeg om gewoon bij je kind te zitten.
Maak ontspanning onderdeel van je dag: Een korte knuffel, een liedje zingen of samen stil zitten kan wonderen doen.
Probeer vandaag nog één tip uit!
Kies één moment waarop je onvoorwaardelijk aanwezig bent. Bijvoorbeeld wanneer je kind boos wordt of verdrietig is. Zeg: “Ik ben bij je, wat er ook gebeurt.”
Kleine momenten van rust creëren diepe verbinding. Je kind voelt zich geliefd, precies zoals het is.
Volgende week: Blog 3 – Spel
In blog 3 ontdek je waarom vrij spel onmisbaar is voor de ontwikkeling van je kind én hoe je dit kunt stimuleren in je drukke leven.
Comments